Kedilerde Astım - Zeynep Tuncel


Kedilerde sıkça karşılaşılan astım ve kronik bronşit olarak adlandırılan solunum yolu rahatsızlıkları; alerjenlerin veya iritanların solunum yollarını tahriş etmesinden kaynaklanır.

Astım; akciğerlerdeki hava yollarının (bronşların) iritan maddelere veya alerjenlere aşırı reaksiyon vermesinden kaynaklanır. Bronşlardaki bu reaksiyon sebebi ile mukus adı verilen sümüksü yapının üretimi artar, artan bu mukus üretimi de nefes alıp vermeyi oldukça güçleştirebilir.

Kedilerde Astım Belirtileri

Kedilerde astımın veya kronik bronşitin birçok farklı belirtisi olabilir. Bu belirtilerden en çok görülenleri;

- Sürekli devam eden ve geçmeyen öksürük
- Hızlı soluk alıp verme
- Güç solunum

Kedinizde yukarıda görülen belirtileri görürseniz hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu belirtiler doğrultusunda hava yollarının rahatlatılması ve bronşların genişletilmesi için uygun tedavi uygulanmalıdır.

Hangi Kedilerin Astıma Yatkınlığı Vardır?

Kedilerde astımın her yaş, cinsiyet ve ırkta görülebilme ihtimali vardır. Fakat 6-9 yaş arası kedilerde görülme sıklığı diğer yaşlara göre daha fazladır. Irksal yatkınlık olarak Siyam ve yakın ırklardaki kedilerde görülme sıklığı diğer ırklara göre daha fazladır.

Astım ve Kronik Bronşit Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde astım ve kronik bronşit, zatürre, bakteriyel enfeksiyonlar, kalp hastalıkları gibi akciğerleri etkileyen diğer hastalıklarla benzer belirtileri gösterdikleri için teşhis aşamasında karıştırılabilirler. Bu nedenle bazı ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

Bu tetkikler;

- Kan tetkikleri
- Göğüs radyografisi
- Bronkoskopi (hava yollarının küçük bir kamera yardımı ile görüntülenmesi)
- Bronşiyal veya bronkoalveoler yıkama ( anestezi altında akciğerlere girilerek 
hava yollarına uygun miktarda sıvı yollayıp bu sıvının geri alınarak laboratuvar ortamında incelenmesi)
- Anestezi altında akciğerlerden doku örneği (biyopsi) alınması

Hastalığın seyrine ve hastanın genel durumuna göre hekimin öngördüğü şekilde yapılması gereken tetkikler değişiklik gösterebilir.

Astım ve Kronik Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Astım ve kronik bronşit tedavisinde öncelikli olarak yatkınlık sağlayan faktörleri ortadan kaldırmamız gerekir. Bu faktörlerden bazıları;

Obeziteye yatkınlık var ise obezitenin yönetimi (kedinizde fazla kilo alımı nefes alıp verme güçlüğü yaratabilir)

Potansiyel iritanların ve alerjenlerin belirlenerek ortadan kaldırılması (ev ortamındaki tozlu alanlar, sprey ve parfümler, tozlaşmaya sebep olan kedi kumları, evde sigara kullanımı gibi)


Bazı kedilerde astım ve kronik bronşite bağlı belirtiler mevsimsel veya sadece belirli alanlarda ortaya çıkabilir, bu durumda dikkatlice gözlemleyerek belirtilerin oluşmasına sebep olabilecek durumları ortadan kaldırmak gerekir.

Astım veya kronik bronşite bağlı belirtiler gösteren birçok kedide belirtilere yönelik tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler genellikle antiinflamatuar ilaçlar ve bronkodilatör denilen hava yollarının genişletilmesi üzerine etkinlik gösteren ilaçlar odaklı uygulanabilir.