Kedilerde Çene Sivilcesi (AKNE) - Dilara Sena Yıldız


Kedilerde çene aknesi, nedeni yeterince anlaşılmayan bir foliküler keratinizasyon bozukluğudur. Foliküler Keratinizasyon, yağ kanalını kaplayan hücrelerin kanal içine dökülmesi ve yapışkanlıklarının artması şeklinde tanımlanır. Sonuçta folikül adı verilen yağ kanalı tıkanır. Oluşan tıkaç, kanal içinde yağ ve hücre atıklarının birikmesine neden olur. Bu birikintiler de halk arasında sivilce (akne) denilen yapıyı oluşturur. Kedilerde tahmin edilenden çok daha yaygındır. Bir çok vaka hafif seyrettiği için çoğu kez hasta sahiplerince fark edilemez. Ancak daha ciddi vakalar görülebilir ve bunlar tedaviye yavaş yanıt verebilir.

Kedilerde Çene Sivilcesi’ne ne sebep olur?

Yağ bezlerinin salgısına sebum, bu işleme de sebore denir. Hastalığın oluşma mekanizması tam anlaşılmasa da, anormal foliküler keratinizasyonun birincil sebebi seboreik hastalıklardır. Aşırı sebum üretimi, yetersiz hijyen koşulları, stres ve kötü tüy bakımı alışkanlıkları da kedi çene sivilcesine neden olabilir. Kedilerin önemli bir kısmında plastik mama ve su kabı kullanımı ile çene aknesi arasında bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Plastik mama ve su kaplarındaki düzensiz yüzey veya plastikteki çizikler kedilerin bakteriyel kontaminasyona daha çok maruz kalınmasına sebep olur. Sonuç olarak tüy folliküllerinin tıkanması ile kedi sivilcesinin klinik belirtileri ortaya çıkar.

Kedilerde Çene Sivilcesi’nin klinik belirtileri nelerdir?

Çene sivilcesi ile ilişkili en yaygın klinik belirti, çenenin kirli görünümüdür. Lezyonlar çene, alt dudak ve / veya üst dudakta görülebilir. Dikkatli bir inceleme sonucu siyah noktalar ve enfekte olmuş kıl follikülleri görülür. Dudaklar ve çene şişebilir, iltihaplanabilir. Kronik vakalarda, dokunulduğunda ağrıyan sert, kabuklu lezyonlar gözlemlenebilir. Dişi ve erkek kedilerde aynı oranda çene aknesi gelişebilir.

Kedilerde Çene Sivilcesi nasıl teşhis edilir?

Teşhis genellikle tıbbi geçmişe ve klinik bulgulara dayanır. Kan ve idrar testlerinin yanı sıra deri kültürleri ve hassasiyet testleri gerekir. Lezyonların tipik bir görünümü yoksa, neoplazi, bağışıklık problemi, kanser türlerini elemek için biyopsi veya deri kazıntıları önerilebilir.

Kedilerde Çene Sivilcesi’nin önlenebilmesi için neler yapılmalıdır?

Plastik yiyecek ve su kaplarını, cam veya paslanmaz çelik gibi gözeneksiz, pürüzsüz yüzeyli kaplarla değiştirmek, bunları günlük olarak yıkamak ilk yapılması gereken uygulamadır. Ayrıca düzenli tüy bakımı ve kedimiz beslendikten sonra çenesini temiz tutmak da hastalığı önlemeye yardımcı olur.