Erkek Kedilerde Kısırlaştırma
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma
Erkek kedilerin cinsel olgunluğa erişmeleri ortalama 6 aylık olduklarında gerçekleşir. Ancak bakım beslenme, ırk ve çevre şartlarına göre bu süre artabilir veya azalabilir. Kızgınlık belirtileri erkek kedimizin cinsel olgunluğa gelmesi ile başlar. Dişi kedilerin aksine erkek kedilerde mevsimin etkisi yok denecek kadar azdır ve yılın her ayı kızgınlık görülebilmektedir. İlk defa erkek kedi büyüten Kediciler için ilginç ve bir o kadar da dramatik olan bu süreçte dikkat çeken ilk belirtiler kedinin kum kabı yerine evin muhtelif yerlerine idrarını püskürtmesidir. Başlangıçta hafif kokulu olan bu idrar, zaman içinde tahammül sınırlarını zorlayacak seviyede ağır bir kokuya ulaşır. Bir diğer önemli değişiklik kedimizin davranışlarında olmaktadır. Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar huzursuz ve agresif davranışlar sergileyecektir. Uğultuya benzer sesler çıkarabilir ve en tehlikelisi evden kaçmaya çalışacaktır. Hatta balkondan pencereden atlamayı bile göze alacaktır.
Bu huzursuz ve sinirli davranışlar erkek kedimizin vücudunun salgıladığı hormonlar sonucu ortaya çıkmaktadır. Tamamen doğası gereği, çiftleşme isteğine bağlı oluşan bu fizyolojik ve psikolojik değişiklikler normal olmakla beraber zaman içinde kedimizin depresyona girmesine ve buna bağlı sağlık problemleri yaşamasına zemin hazırlayacaktır. Temelde stres kaynaklı bu problemlerin ilk etkilediği sistem bağışıklık olmaktadır. Bağışıklık sistemi yeterli olmayan bir kedinin de başka bir çok hastalığa yakalanması sürpriz olmayacaktır.
Cat Hospital Kedi Hastanesi olarak yukarıda anlattığımız tüm bu komplikasyonların önüne geçmek ve aşağıda sıraladığımız hepsi bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık avantajları için baba olması düşünülmeyen her erkek kedinin 6 aylık yaştan itibaren mutlaka ve mutlaka kısırlaştırılmasını öneriyoruz. Erkek kedimizin kısırlaştırılması ile testisler operasyon ile tamamen alındığı için adı geçen organların başta “kanser” hiçbir hastalığa yakalanması mümkün olmayacaktır. Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır. Cinsel olgunluğa gelmiş ve kısırlaştırılmamış her sağlıklı erkek kedi doğası gereği kızgınlık gösterecektir. Hormonların etkisi ile başlayan bu süreç yine hormonların etkisiyle artarak devam eder. Sonuçta çiftleşmenin olmadığı bu süreçte kedimiz aşırı derecede strese maruz kalacaktır. Yaşanan yoğun stres, agresyon, tuvalet problemleri, depresyon, evden kaçma isteği başta olmak üzere birçok davranış bozuklukları ile kendini gösterecektir. Son olarak bizim gözlemlediğimiz kızgınlığa bağlı bu stres problemlerinin dışında bilinen bilinmeyen çoğu hastalığın kökeninde stresin olduğu, kısırlaşan kedinin ise çok daha sevecen, mutlu, iyi huylu, sosyal ve en önemlisi daha sağlıklı uzun bir ömre sahip olacağı hiçbir zaman unutulmamalıdır…
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır. Kısır kediler için üretilmiş özel mamaların kontrollü miktarda verilmesi ile bu sorunun üstesinden kolayca gelinebilir. Bir diğer komplikasyon ise operasyon sonrası kedinin depresyona girdiğidir. Kısmen doğru olan bu problem, çoğunlukla operasyonun uzman olmayan tecrübesiz kişiler, yeterli donanıma sahip olmayan yerlerce yapılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca erkek kedilerin insanlara benzer bir cinsel hayatlarının olmadığı ve olamayacağı, çiftleşme isteğinin zevk için değil sadece soylarını devam ettirme güdüsünden kaynaklandığını, operasyon sonrası cinsel yetisinin kaybolmasına bağlı bir depresyona girme olasılığının olmadığı bilinmelidir.
Cat Hospital Kedi Hastanesi, kedi konusunda tecrübeli ekibi ve tam donanımlı modern ameliyathanesi ile her operasyonda olduğu gibi kısırlaştırma operasyonlarını da büyük bir titizlikte yapmaktadır.
Başarılı bir operasyonun olmazsa olmazı güvenilir anestezidir. Anestezi yapılmadan önce her kedinin detaylı fiziksel muayenesi yapılır, kilosu ölçülür. Operasyon sabahı aç karına gelen hastamızın tüm kan değerleri ve karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilir. Kedilerin yaşına ve ırkına uygun anestezi ilaçları ve yöntemleri seçilir. Olası problemleri önceden görmek için hastanın vital bulguları monitörize edilir. Operasyon sırasında ve sonrasında vücut sıcaklığının korunması için tedbirler alınır. Serum takviyesi ile operasyona aç giren kedilerin olası komplikasyonlar yaşamasının önüne geçilir. Son olarak operasyon sonrasından taburcu olana kadar geçen süreçte tüm kedilerimizin kontrolü, konusunda uzman tamamı Kedici personel tarafından yapılmaktadır.
Hastanemizde, büyük çoğunluğunu aynı günün akşamında taburcu ettiğimiz erkek kedi kısırlaştırma operasyonları, yaklaşık 0,5 cm uzunluğunda “TEK KESİ” ile yapılır ve dikiş atılmasına gerek olmadan operasyon sonlandırılır.
Dr.Tarkan Özçetin
Veteriner Hekim