Dişi Kedilerde Kısırlaştırma


Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişme yaşları genellikle 6-9 aylık olduklarında gerçekleşir. Ancak daha 4 aylık yaştaki Minnakların da hamile kalabilecekleri göz ardı edilmemelidir. Bilimsel adı “östrus” halk arasında bilinen adıyla “kızgınlık” ve ona bağlı belirtiler dişi kedimizin cinsel olgunluğa gelmesi ile başlar. Doğada veya sokakta yaşayan dişi kedilerde, günlerin uzamaya başladığı mart, nisan, mayıs aylarında  başlayan kızgınlık belirtileri ev kedilerinde ise mevsime bağlı bir seyir izlemez ve yılın her ayı görülebilmektedir.

İlk defa dişi kedi büyüten Kediciler için oldukça ilginç bir süreç olan kızgınlık döneminde, ilk belirtiler kedinin yerlerde yuvarlanması, sürünme davranışları göstermesi ve poposunu yukarıya kaldırması şekline kendini gösterir. Sonrasında sanki canı yanıyor gibi çığlıklar atması ile kızgınlık süreci devam eder. Devam eder diyoruz çünkü kedilere özgü olan bu seksüel döngüde yaşananlar 2-3 haftalık periyotlarda tekrar tekrar devam edebilmektedir. Bu durumla ilk kez karşılaşan Kediciler, kedilerinin hasta olduğunu düşünerek endişelenseler de yaşananlar tamamen kedilerin doğası gereğidir ve hiçbir hastalık belirtisi değildir. Ancak tekrarlanan kızgınlık belirtileri, kedimizde iştahsızlıktan davranış değişikliklerine kadar problemlerin oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Temelde stres kaynaklı bu problemler, kedimizin başta bağışıklık, bir çok sistemini etkiler ve sağlığını kaybetmesine neden olur.

Cat Hospital Kedi Hastanesi olarak yukarıda anlattığımız tüm bu komplikasyonların önüne geçmek ve aşağıda sıraladığımız hepsi bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık avantajları için anne olması düşünülmeyen her dişi kedinin 6 aylık yaştan itibaren mutlaka ve mutlaka kısırlaştırılmasını öneriyoruz.

Dişi kedimizin kısırlaştırılması ile rahim, yumurtalık ve meme ile ilgili hastalıklara yakalanma ihtimali yok denecek kadar az olacaktır. Rahim ve yumurtalıklar operasyon ile tamamen alındığı için adı geçen organların başta “kanser” hiçbir hastalığa yakalanması mümkün olmayacaktır. Meme ile ilgili hastalıkların ise kısırlaşmış kedilerde görülme olasılığı çok düşüktür.
Kısırlaştırılmış kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Cinsel olgunluğa gelmiş ve kısırlaştırılmamış her sağlıklı dişi kedi doğası gereği kızgınlık gösterecektir. Hormonların etkisi ile başlayan bu süreç yine hormonların etkisiyle artarak devam eder. Sonuçta çiftleşmenin olmadığı bu süreçte kedimiz aşırı derecede strese maruz kalacaktır. Yaşanan yoğun stres, agresyon, tuvalet problemleri, depresyon, evden kaçma isteği başta olmak üzere birçok davranış bozuklukları ile kendini gösterecektir. Son olarak bizim gözlemlediğimiz kızgınlığa bağlı bu stres problemlerinin dışında bilinen bilinmeyen çoğu hastalığın kökeninde stresin olduğu, kısırlaşan kedinin ise çok daha sevecen, mutlu, iyi huylu, sosyal ve en önemlisi daha sağlıklı uzun bir ömre sahip olacağı hiçbir zaman unutulmamalıdır…
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır.

Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır. Kısır kediler için üretilmiş özel mamaların kontrollü miktarda verilmesi ile bu sorunun üstesinden kolayca gelinebilir. Bir diğer komplikasyon ise operasyon sonrası kedinin depresyona girdiğidir. Kısmen doğru olan bu problem, çoğunlukla operasyonun uzman olmayan tecrübesiz kişiler, yeterli donanıma sahip olmayan yerlerce yapılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca dişi kedilerin insanlara benzer bir cinsel hayatlarının olmadığı ve olamayacağı, çiftleşme isteğinin zevk için değil sadece soylarını devam ettirme güdüsünden kaynaklandığını, operasyon sonrası cinsel yetisinin kaybolmasına bağlı bir depresyona girme olasılığının olmadığı bilinmelidir.

Cat Hospital Kedi Hastanesi, kedi konusunda tecrübeli ekibi ve tam donanımlı modern ameliyathanesi ile her operasyonda olduğu gibi kısırlaştırma operasyonlarını da büyük bir titizlikte yapmaktadır.

Başarılı bir operasyonun olmazsa olmazı güvenilir anestezidir. Anestezi yapılmadan önce her kedinin detaylı fiziksel muayenesi yapılır, kilosu ölçülür. Operasyon sabahı aç karına gelen hastamızın tüm kan değerleri ve karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilir. Kedilerin yaşına ve ırkına uygun anestezi ilaçları ve yöntemleri seçilir. Olası problemleri önceden görmek için hastanın vital bulguları monitörize edilir. Operasyon sırasında ve sonrasında vücut sıcaklığının korunması için tedbirler alınır. Serum takviyesi ile operasyona aç giren kedilerin olası komplikasyonlar yaşamasının önüne geçilir. Son olarak operasyon sonrasından taburcu olana kadar geçen süreçte tüm kedilerimizin kontrolü, konusunda uzman tamamı Kedici personel tarafından yapılmaktadır.

Hastanemizde, büyük çoğunluğunu aynı günün akşamında taburcu ettiğimiz dişi kedi kısırlaştırma operasyonları, yaklaşık 1 cm uzunluğunda kesi ile yapılır ve “TEK DİKİŞ” atılarak kapatılır.

Dr.Tarkan Özçetin